Reiniging van de huid
+Waarom de huid reinigen?

Je gezicht reinigen is erg belangrijk. De duurste en beste crèmes zullen maar half werken als je ze aanbrengt op een niet goed gereinigde huid. Je gezicht wordt de hele dag blootgesteld aan alle schadelijke invloeden van buitenaf. Ook al draag je geen make-up, je huid wordt toch vies door uitlaatgassen of overtollige crème die op de huid blijft liggen. Vuil en dode huidcellen zorgen ervoor dat je crème niet opgenomen kan worden, vandaar eerst het gezicht reinigen voor het aanbrengen van een crème.

+Hoe reinig je het beste je gezicht?

Het beste is om de huid 2x daags te reinigen. Draag je make-up dan is het prettig om eerst met een oogmake-up remover je oogmake-up te verwijderen.
Het is belangrijk om je reiniging af te stemmen op je huidtype.

+Hoort een gezichtspeeling ook bij het reinigen?

Iedere dag worden er in de diepere huidlagen nieuwe huidcellen aangemaakt die langzaam naar de huidoppervlakte komen. Daar sterven ze en blijven ze liggen. Door de dode huidcellen worden crèmes minder snel opgenomen. Een peeling zorgt voor een goede verwijdering van deze cellen. Als je gezicht 1 à 2 keer per week een dieptereiniging krijgt met een peeling is voldoende. Breng na de reiniging een op je huidtype afgestemde dag- of nachtcrème aan.

Huidverbetering
+Wat is huidverbetering:

De diepe lagen van de opperhuid worden behandeld om de huid te stimuleren nieuwe cellen aan te maken. Dit kan op verschillende manieren door bijvoorbeeld een behandeling met intensieve peelingen.

Bij huidverbetering stimuleer je de huidlaag waar de nieuwe cellen worden gevormd om sneller nieuwe cellen aan te maken. Hierbij probeer je de huid te verjongen en huidveroudering te vertragen. Je voedt en herstelt de cellen in deze huidlaag zodat de cellen weer gezond zijn en zich ook gezond kunnen delen.

+Dit kan je bereiken door;

• De huid te beschermen tegen vrije radicalen, vrije radicalen maken schade aan de cellen in het lichaam en zorgt voor lichamelijke veroudering. Dat onze huid minder elastisch wordt is een gevolg van schade door vrije radicalen aan huid en bindweefsels. Het is te vergelijken met een elastiekje dat brokkelig wordt en vergaat als het in de zon heeft gelegen. Mensen die bijvoorbeeld roken, veel achter de computer zitten en veel aan de zon hebben bloot gestaan, krijgen eerder rimpels door een grotere hoeveelheid aan schadelijke vrije radicalen.
• De cellen werkzame stoffen te geven die de huid tekort komt of zelf niet meer aan kan maken, bijvoorbeeld collageen. Collageen is de belangrijkste factor om onze huid jong te houden. Vanaf je 25ste levensjaar is het belangrijk om met hoogwaardige werkstoffen de eerste rimpels tegen te gaan. Een rimpel doet er 10 jaar over om aan de oppervlakte zichtbaar te worden. In de menopauze (bij maar liefst minimaal 30% van de vrouwen) slaat de veroudering ineens hard toe door de vermindering van oestrogeen.

+Waarom zijn druiven zo goed in cosmetica?

Druiven bevatten biologische activiteiten in de vorm van bioactieve polyfenolen. Druiven wordt toegepast in cosmetica omdat:
1. Ze bestrijden het anti-ageing proces.
2. Remmen en beperken het ontstaan van allerlei soorten vrije radicalen:
2.1 werkt ontgiftend voor een huid die is blootgesteld aan verontreiniging, sigarettenrook, langdurige blootstelling aan de zon, allerlei soorten stress etc.
2.2 remt vetzuur oxidatie af en houdt de celmembranen in goede conditie
2.3 beschermt genetisch materiaal en brengt aantal mutaties naar beneden.
3. Herstellen en verstevigen van de bloedvaten en helpt het ‘zware benen gevoel’ verlichten.
4. Stimuleert collageen en elastine synthese in de huid en houdt de huid stevig en elastisch.
5. Remt elastase activiteit (eiwittenafbraak) en de activiteit van diverse enzymen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van ontstekingen. Daarbij de huid verzachtend en het verouderingsproces bestrijdend.

Verschil tussen dag- en nachtcrème
+Gezichtscrèmes: verschil van dag en nacht

Een gezichtscrème gebruik je om twee redenen: om de huid te beschermen en om te zorgen dat de huid vocht vast blijft houden.
De dag- en nachtvariant verschillen vooral van elkaar in textuur en ingrediënten. Een dagcrème bevat meer water en is daardoor lichter van textuur. De crème trekt bij het aanbrengen snel in en voelt luchiger aan. Dit is ook prettig voor eventuele make- up die je daarna aan wilt brengen. Een nachtcrème bevat meer oliën en andere voedende bestanddelen om de huid te verzorgen. Deze crème is vaak vetter of romiger: dit voel je ook bij het opbrengen.

+Overdag: beschermen

Overdag wordt je huid aan allerlei schadelijke stoffen blootgesteld, zoals airconditioning, uitlaatgassen, buitenlucht en uv-stralen. Een dagcrème bevat meestal een zonnefilter (SPF).

+’s Nachts: herstellen

’s Nachts ontspant de huid zich en herstelt deze zich. Het herstellende proces van de celdeling verloopt tijdens het slapen ook sneller. Een nachtcrème moet dit herstelproces vooral ondersteunen. Daarbij verliest de huid ’s nachts gemiddeld een ¼ liter vocht.
Een nachtcrème is dan ook rijker aan voedingsstoffen. Het bevat vaak verzorgende, voedende en vochtvasthoudende ingrediënten.
In sommige crèmes zitten bestanddelen tegen huidveroudering, ingrediënten met een antiseptische werking voor een onzuivere huid of verstevigende stoffen zoals collageen en elastine. Wat er daadwerkelijk in een crème zit, is afhankelijk van de doelgroep: bijvoorbeeld een droge, vette, jonge of oudere huid.
Het heeft het wel degelijk zin om 2 verschillende crèmes te gebruiken. Een nachtcrème voedt meer dan een dagcrème.

+Tips:

• Kies een dag- en nachtcrème die passen bij jouw huidtype.
• Smeer de nachtcrème niet te dik op. Als je slaapt ben je warmer dan overdag, waardoor de huid meer moeite heeft met het opnemen van de crème.
• Breng zowel de dag- als nachtcrème pas aan nadat je de huid goed hebt gereinigd. Door te reinigen zorg je dat de werkzame stoffen uit de crème beter door de huid worden opgenomen.

Het gebruik van een oogcrème
+Informatie

De huid rondom je ogen is veel kwetsbaarder dan de rest van de gezichtshuid. De huid van je oogcontouren is tot wel tien keer dunner dan de rest van je gezichtshuid. Dat komt omdat de huid hier een lagere bloeddoorstroming en zwakkere celstofwisseling heeft. Niet gek dus, dat de eerste tekenen van huidveroudering rondom je ogen te zien zijn.
Dit kun je vertragen door speciale antirimpel producten voor je ogen te gebruiken. Deze producten versterken het collageen- en elastine weefsel. Collageen en elastine werken als een soort natuurlijk “steunmatras” voor de huid rondom de ogen.

Wacht niet te lang met een antirimpel product. Vanaf je 25e jaar kan de kwetsbare huid rondom je ogen al wat “helpende handjes” in de vorm van een oogcrème gebruiken. De werkzame stoffen in de crème verbeteren de “microcirculatie” rondom je ogen. Ze verstevigen de bloedvaten en neutraliseren afvalstoffen en de afvoer ervan.

+Hoe gebruik je een oogcrème?

De huid rondom je ogen is flinterdun. Kijk dus uit met het aanbrengen van crèmes of -gels.
Let op de volgende gebruikstips:
• Maak bij het aanbrengen altijd een licht kloppende beweging.
• Breng de oogcrème aan van je binnen ooghoek naar je buitenooghoek. Zo zorg je ervoor dat de werkzame stoffen uit de crème goed naar de huid rondom je ogen vervoerd worden.
• Breng een oogcrème of -gel nooit precies onder je wimperrand aan. De crème of gel kan dan in je ogen kruipen en daar gaan irriteren. Zorg ervoor dat je het product op het botje onder je ogen smeert. Hier werkt de crème of gel het beste en gaat niet irriteren.
• Gebruik geen gewone dagcrème rondom je ogen. De stoffen in deze crème zijn namelijk té werkzaam en kunnen allergische reacties veroorzaken.
• Gebruik een oog crème van hetzelfde merk als je dagcrème. De werkzame stoffen in allebei de crèmes vullen elkaar dan aan.

Anti-aging
+Vanaf welke leeftijd kan ik het beste anti-huidverouderingsproducten gaan gebruiken?

Anti-huidverouderings producten bevatten ingrediënten die de zichtbare gevolgen van huidveroudering verminderen en het ontstaan van nieuwe rimpels vertragen. Wanneer de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar worden is per persoon verschillend. Dit is afhankelijk van leeftijd, levensstijl en huidtype. Over het algemeen begint de huid rond het 25e à 30e levensjaar tekenen van veroudering te vertonen.

Heb je vragen over de juiste producten en/ of verzorging van jouw huid? Neem contact op voor meer informatie.

Huidverandering tijdens de overgang
+Informatie

Een jeukende en trekkende huid kan bij de overgang horen en kan veroorzaakt worden door de hormonale veranderingen die je lichaam tijdens de menopauze ondergaat. Gelukkig kun je iets doen om je zachte huid te behouden.
Ergens tussen de 40 en 58 jaar raken de meeste vrouwen in de overgang. Er worden geen nieuwe eitjes meer aangemaakt, ongesteldheid blijft uit en ook het vrouwelijke hormoon oestrogeen wordt steeds minder aangemaakt.
Oestrogeen is verantwoordelijk voor een heleboel dingen in het vrouwenlichaam. Het zorgt er onder andere voor dat je in de puberteit kunt uitgroeien tot een vrouw en houd je botten sterk.
Maar het is ook verantwoordelijk voor het stimuleren van collageen en ceramiden, de huideigen vetten. Nu deze productie afneemt, wordt de huid vaak droger en trekkerig en kan gaan schilferen en jeuken.

+Vochthuishouding

Behalve dat je huid minder vetten bevat in en na de overgang, is hij ook slechter in staat om vocht vast te houden. Ceramiden zijn verantwoordelijk voor de vochtregulatie. Dit kun je merken op plekken als de elleboog of op de T-zone van je voorhoofd en neus. Maar in feite vindt dit overal op je lichaam plaats; je rug, armen en benen, gezicht en zelfs nagels kunnen droog en bros worden. Bij sommige vrouwen beginnen de veranderingen al tijdens de pre menopauze, de fase vóór de werkelijke overgang inzet.

+Verzorging van de huid tijdens de overgang

Let hierbij op de volgende zaken:
• Eet genoeg essentiële vetzuren. Kies bijvoorbeeld voor vette vis, noten en soja. Dit helpt je huid gehydrateert te houden. Drink veel water en niet te veel alcohol. Ook roken kan de huid uitdrogen.
• Gebruik een dagcrème met een UV-filter van SPF 15 of meer. Zelfs met bewolkt weer kan het gehalte UV-licht in de atmosfeer vrij hoog zijn. Dit kan pigmentvlekken en een droge huid veroorzaken. Zorg daarom altijd voor bescherming.
• Stop met uitgebreide hete douches en baden. Je spoelt hiermee alle natuurlijke vetten in de huid weg.
• Voorzichtig met zeep. Eigenlijk zijn maar weinig delen van je lichaam zo vies dat je intensief hoeft te schrobben met antibacteriële zeep. Hooguit de voeten, handen en onderarmen, maar de rest van je lichaam droogt hierdoor alleen maar uit. Gebruik daarom liever geen of een parfumloze, zachte douchegel.
• Voed je huid. Gebruik na het douchen een voedende bodylotion.
• Voor de gezichtshuid kun je het beste producten gebruiken die vitamine C, groene thee, shea butter, hyaluronzuur, ceramiden of melkzuur bevatten. Om te zorgen dat de crème goed intrekt, kun je eerst een milde peeling 1 à 2 keer per week gebruiken.
• Ook regelmatig bewegen kan helpen, hierdoor wordt de huid beter voorzien van zuurstof en voedingsstoffen waardoor het collageen behouden blijft.

Wat zijn Milia of Gerstekorrels?
+Informatie

Ze komen vaak voor bij mensen met een droge huid. Het zijn propjes verhard talgvet die zichtbaar zijn als witte korreltjes op de huid. Bij een zeer vochtarme huid komen ze in het klein voor met name rond de ogen en op het jukbeen. Als het er een paar zijn kan ik ze makkelijk tijdens de gezichtsbehandeling verwijderen, maar als het er vele zijn is het beter hier een aparte afspraak voor te plannen. Ik gebruik tijdens het verwijderen van de Milia een dun naaldje wat ik loodrecht in de gerstekorrel plaats en door met 2 vingers om de Milia heen te bewegen, komt de Milia los en kan omhoog geduwd worden.

+Wat zijn comedonen of mee-eters?

Ze zijn het gevolg van een overmatige talgproductie. In het eerste stadium is de comedo nog bedekt met een dun laagje huidcellen, de comedo is dan wit van kleur en wordt ook wel white head genoemd. Als de huidcellen de comedo niet meer bedekken komt deze in aanraking met zuurstof en krijg je oxidatie waardoor de comedo een zwart puntje krijgt. Als er niet te veel comedonen voorkomen kan ik deze handmatig tijdens de gezichtbehandeling verwijderen. Als het er heel veel zijn kan het praktischer en minder pijnlijk te zijn om eerst een (aantal) aparte afsprak(en) te plannen om de comedonen te verwijderen.

Pedicure
+Wat is een Likdoorn?

Een likdoorn, ook wel bekend als ‘eksteroog’, is feitelijk een sterke eeltvorming op een klein deel van de huid. Doordat het met de punt naar binnen groeit doet deze pijn. De pedicure kan je likdoorn en daarmee je pijn verwijderen. Wanneer er aan de oorzaak (bijv. de schoen) niets veranderd, kan er weer een nieuwe likdoorn ontstaan. Als een likdoorn niet behandeld wordt kan een likdoorn ernstigere vormen aannemen.

+Wat is een Schimmelnagel?

Een schimmelnagel of onychomycose, ook wel verkeerd bekend als ‘kalknagel’, is een schimmelinfectie in de nagel. Een infectie begint meestal aan het uiteinde of de zijkant van de nagel. Hier ontstaat een witte of gele plek. De nagel is vaak sterk verdikt en er ontstaat een witte of geelachtige verkleuring. De schimmel nestelt zich onder de huid aan de nagelwortel. De nagel kan losraken van het nagelbed. Het is belangrijk een schimmelnagel te behandelen om ergere problemen en besmetting te voorkomen.

French Pedicure
+Wat is French Pedicure?

De nagels van je tenen worden voorzien van een gel nagellak inclusief wit randje. De gel wordt over de natuurlijke nagel aangebracht en levert een prachtige verstevigende laag.
De nagels van de voeten krijgen bij een french pedicure een naturel look. De nagelranden worden wit, terwijl de natuurlijke kleur van de nagels versterkt wordt.

Het resultaat is prachtig verzorgde nagels die wekenlang meegaan.

Mooi tijdens de zomermaanden!

Harsen
+Wat is harsen?

Harsen is een vorm van ontharen door middel van het haar met wortel en al te verwijderen. Het kan zowel voor het lichaam als het gezicht.
De hars wordt verwarmd in een harsapparaat. De warme, vloeibare hars word op de huid aangebracht en stolt direct. Nu zitten de haren in de hars vast en wordt de hars tegen de haargroeirichting in van de huid afgetrokken. Hierdoor blijven de haartjes tussen de drie tot zes weken weg, dat verschilt per persoon en is ook afhankelijk van de haargroei cyclus waarin de haren zich bevinden op het moment van harsen. Ook kan door het harsen de haarfollikel, waar de haar in groeit, beschadigen waardoor het haar minder sterk terug zal komen of helemaal niet meer. Dit kan gebeuren als je regelmatig harst.

+Harsen van het lichaam is dus ideaal voor vakantie.

Omdat de haren drie tot zes weken weg blijven is harsen de uitkomst voor als je op vakantie gaat. Je hoeft dan niet elke dag te scheren en heb je daar dus geen omkijken naar als je op vakantie bent.

+Verschil met scheren.

Met scheren krijg je harde stoppels omdat de haar in het midden wordt afgesneden en daar is de haar op zijn dikst. Bovendien moet je regelmatig scheren, anders zijn er weer stoppels zichtbaar en voelbaar.

+Voordelen van harsen:

• Je haar blijft langer weg.
• De haren komen zachter terug omdat er een nieuw haartje moet gaan groeien.
• Sommige haren blijven weg, omdat de haarfollikel beschadigd is en er daardoor geen haartje meer kan groeien.
• Dit is het geval bij regelmatig harsen.(elke 4 weken)
• Je hoeft niet elke dag te scheren.

+Nadelen van harsen:

• Je kunt pas harsen als er haren zitten.
• Je kunt het niet zelf doen.

+Nazorg

Wat belangrijk is bij het harsen is dat je tot 24 uur na de behandeling niet in de zon gaat. Ook geen zonnebank. Door het harsen maak je allemaal piepkleine wondjes, als je dan in contact komt met uv-stralen kunnen ze verkleuren en dat kan blijvend zijn.
Na het harsen van het lichaam is het belangrijk om goed de huid te blijven scrubben, op deze manier kun je voorkomen dat er haartjes in gaan groeien.

Verven
+Waarom verven van wenkbrauwen en/of wimpers?

Helaas is niet iedereen gezegend met lange, donkere wimpers die de ogen sprekend en verleidelijk maken.
Verven is een goede manier om de aanwezige wimperharen van het allereerste begin bij de huid tot en met het uiterste puntje van een kleurtje te voorzien.
Het grote voordeel van verven is dat de aanwezige haren veel zichtbaarder zijn waardoor de wimpers er voller en de ogen er, ook zonder verdere make-up, veel sprekender uitzien. Bovendien hoeft men met geverfde wimpers niet bang te zijn voor uitlopen en is verven ook dé oplossing voor mensen met gevoelige ogen.

Wenkbrauwen zijn erg bepalend voor de gezichtsuitdrukking. Voor mensen met wenkbrauwen die een hele lichte kleur hebben is verven een uitkomst. Verven wordt bijna altijd vervolgd door het epileren van de wenkbrauwen zodat de wenkbrauwen hierdoor een lange tijd een mooie vorm hebben. Iets dat het gezicht al snel een verzorgd uiterlijk geeft..

+Hoe lang heb ik er plezier van?

Wimper- en wenkbrauwharen doen er ongeveer een maand over om van begingroei tot uitvallen te komen. Haren die op het moment van verven al “in de planning” staan om er de volgende dag uit te vallen worden na enige tijd vervangen door een nieuwe, niet geverfde, haar. Het duurt doorgaans een week of drie voor zo’n nieuwe haar weer op volle lengte is. Haren die net uit de matrix zijn doen er nog zo’n vier weken over om uit te vallen. Dit maakt dat de ongeverfde haren het qua aantal zo’n drie weken na het verven langzamerhand van de geverfde gaan winnen. Het duurt tot ongeveer 5 à 6 weken na het verven dat er geen geverfde exemplaren meer tussen zitten en het tijd is om de wenkbrauwen en/of wimpers opnieuw te verven.

+Wat is het verschil met mascara en kan ik dat evengoed gebruiken?

Mascara legt een laagje gekleurde pasta aan de buitenzijde van de wimperhaartjes. Meestal bevat mascara ook vezeltjes waardoor een extra volle aanblik wordt gecreëerd. Wimperverf dringt ín de haarschubben. Daardoor worden ook de uiterste begin en eindpuntjes gekleurd waardoor de volle haarlengte zichtbaar wordt maar de haar veranderd niet van dikte. Zijn de wimpers blond dan zal het effect groter zijn dan bij donkere wimpers hoewel ook die aan de uiteinden vaak wat lichter zijn en verven er voor zorgt dat de volledige wimperlengte goed zicht baar is.
Wanneer er maar weinig of korte wimperharen zijn zal het verfeffect minder spectaculair zijn maar ook dan is er altijd wekenlang sprake van een “wakker gezicht” ook zonder make-up.
Ook op geverfde wimpers kan mascara worden gebruikt. Haal dat er, ook bij niet geverfde wimpers, wel altijd ’s avonds af! Oude mascara wordt snel bros en doet wimperharen snel afbreken.